Τα αυγά… και τα μάτια σας!



Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη που περιέχονται στον κρόκο των αυγών κάνουν καλό για τα μάτια μας. Πρόκειται για … δύο αντιοξειδωτικά από την καροτενοειδή οικογένεια που προστατεύουν τα μάτια από τις υπεριώδεις ακτίνες.

Μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου του καταρράκτη και την πρόληψη του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας. Και οι δύο σχετίζονται με οφθαλμικές διαταραχές που οφείλονται στην ηλικία.
Κατά μέσο όρο, ένας κρόκος αυγού περιέχει 30 mg /100g λουτεΐνης και 25mg / 100g ζεαξανθίνης. Η έρευνα έδειξε ότι η προσθήκη 1,3 κρόκου αυγού την ημέρα στη διατροφή, αυξάνει τα επίπεδα της λουτεΐνης κατά 38% και της ζεαξανθίνης κατά 128%. Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από τη μελέτη του Wisconsin Medical School που διεξήχθη σε 3.684 άτομα κατά τη διάρκεια περιόδου 10 ετών.
Η μελέτη ανακάλυψε ότι το σώμα απορροφά λουτεΐνη και ζεαξανθίνη καλύτερα, όταν οι ουσίες αυτές παρέχονται από τα αυγά και όχι από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το μπρόκολο. Είναι πλέον αποδεδειγμένο ότι η λουτεΐνη παίζει καθοριστικό ρόλο στην προστασία των ματιών μας και δρα ως ‘εσωτερικά γυαλιά ηλίου’, καθώς φιλτράρει το φως και προστατεύει τα μάτια μας.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστημονικές έρευνες έχουν αποδείξει πως τα καροτενοειδή, όπως η λουτεΐνη, συμβάλλουν στη διατήρηση της πυκνής δομής του μελαγχρωστικού επιθηλίου, αποτρέποντας την εκφύλιση της ωχράς κηλίδας του ματιού.
Επιπλέον, όπως επισημαίνουν οι γιατροί, τα άτομα που καταναλώνουν αυξημένες ποσότητες λουτεΐνης διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καταρράκτη.
Δέκα λόγοι να τρώμε αυγά
-Τα αυγά είναι ένα από τα πιο ευπροσάρμοστα τρόφιμα από μόνα τους ή ως συστατικό.
-Τα αυγά έχουν μια υψηλή θρεπτική πυκνότητα επειδή, αναλογικά προς τις θερμίδες τους, παρέχουν 12% της καθημερινής ανάγκης ενός οργανισμού σε πρωτεΐνη, μαζί με μια ευρεία ποικιλία άλλων θρεπτικών ουσιών όπως η βιταμίνη Α, B6, B12, ο σίδηρος, ο φώσφορος και ο ψευδάργυρος. Με ακριβώς 75 θερμίδες, ένα αυγό, παρέχει πολλή διατροφή για σχετικά λίγες θερμίδες.

-Η ποιότητα της πρωτεΐνης των αυγών είναι τόσο υψηλή που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν συχνά τα αυγά ως μέτρο σύγκρισης της ποιότητας της πρωτεΐνης άλλων τροφών. Όλα τα σημαντικά αμινοξέα και οι δομικές μονάδες της πρωτεΐνης του σώματος, βρίσκονται σε ένα αυγό στις σωστές αναλογίες για τις ανάγκες του οργανισμού.
-Τα δύο τρίτα του λίπους σε ένα αυγό είναι υγιή ακόρεστα. Αυτά τα λίπη βοηθούν το σώμα να απορροφήσει θρεπτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες Α, Δ, Ε και Κ.
-Το αυγό είναι ένα από τα καλύτερα προϊόντα πρωτεΐνης.
-Το αυγό είναι κατάλληλη τροφή για οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
-H λέκιθος είναι μια άριστη πηγή χολίνης, μια θρεπτική ουσία που θεωρείται ουσιαστική για την ανθρώπινη υγεία. Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό του ιστού του εγκεφάλου και της μνήμης και μπορεί επίσης να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων.
- Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι δύο πρόσφατα αναγνωρισμένες θρεπτικές ουσίες που έχουν βάλει τα αυγά στην κατηγορία των ‘λειτουργικών τροφίμων’, οι οποίες παρέχουν οφέλη στον οργανισμό, πέρα από τη βασική περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά. Η κατανάλωση λουτεΐνης και ζεαξανθίνης έχει αποδειχθεί ότι χαμηλώνει σημαντικά τον κίνδυνο ηλικιακού εκφυλισμού (AMD), μια από τις κύριες αιτίες της απώλειας όρασης, που έχει επιπτώσεις στους ανθρώπους άνω των 65. Επιπλέον, υπάρχει λιγότερη πιθανότητα εμφάνισης καταρράκτη, που συνοδεύει συχνά τη γήρανση.
-Για αυτούς που ενδιαφέρονται να χάσουν βάρος, έρευνες δείχνουν ότι η αύξηση της πρόσληψης πρωτεΐνης από την κατανάλωση αυγών, όταν συνδέεται με μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων, μπορεί να σταθεροποιήσει την περιεκτικότητα της ζάχαρης στο αίμα και να μειώσει τα γεύματα.
Η κατανάλωση αυγών είναι ευεργετική για όλες τις ηλικιακές ομάδες αλλά περισσότερο για τα παιδιά. Η πρωτεΐνη βοηθά να χτισθούν οι μύες.

Πηγή: iatronet.gr