Κουνέλι νάνος


Τα τελευταία χρόνια πολύ δημοφιλή ζωάκια είναι τα κουνελάκια νάνοι ή νανάκια. Είναι ράτσα βέβαια που δεν μεγαλώνει πολύ όπως τα κουνέλια που εκτρέφονται προς βρώση.  Εκτός από όμορφα είναι πολύ φιλικά με τον άνθρωπο και ειδικά με τα παιδιά, τα οποία διασκεδάζουν αφάνταστα μαζί τους. Προσοχή όμως, όπως όλα τα ζωάκια δεν είναι παιχνίδι. Χρειάζονται αγάπη και τρυφερότητα, αλλά χρειάζονται επίσης κάποιες ώρες ησυχίας και ένα χώρο που να μπορούν να κινούνται άνετα. Όταν δούμε το κουνελάκι μας να τεντώνει και τα τέσσερα πόδια του, αυτό σημαίνει ότι εκείνη τη στιγμή δεν θέλει να το ενοχλήσουμε. Μπορούμε να το χαϊδέψουμε κάποια άλλη στιγμή που θα έχει διάθεση για παιχνίδι.

Πώς πρέπει να κρατάμε το κουνέλι νάνο;
Είναι λάθος να σηκώνουμε το κουνελάκι από τ’ αυτιά. Αυτό γίνεται για την ευκολία μας και όχι γιατί δεν πονάνε. Πιάνουμε το κουνελάκι σταθερά από το δέρμα πίσω από την ωμοπλάτη και με το άλλο χέρι το στηρίζουμε. Αν θέλουμε να το μεταφέρουμε τοποθετούμε το ένα χέρι στον αυχένα, για να μπορέσουμε να το πιάσουμε αν θελήσει να πηδήξει.
Το σπιτάκι του πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μεγαλύτερο. Τα κουνελάκια αγαπούν την κίνηση, επομένως χρειάζονται αρκετό χώρο για να κινούνται άνετα. Επίσης το κλουβί τους θα πρέπει να έχει αρκετό ύψος ώστε να μπορούν να πηδούν. Οι πρόγονοι του αγαπημένου μας φίλου κατοικούσαν σε σπηλιές. Γι’ αυτό καλό είναι στο κλουβί του να υπάρχει ένα σπιτάκι ύπνου μέσα στο οποίο να μπορεί να κρύβεται ανά πάσα στιγμή. Επίσης από τους προγόνους του κληρονόμησε την ικανότητα να αντιλαμβάνεται με τα μακριά του αυτιά, ακόμη και τους μικρότερους θορύβους. Το καλύτερο λοιπόν, το κλουβί του να βρίσκεται σε μια ήσυχη γωνιά, μακριά από δυνατούς θορύβους.
Το καλοκαίρι αν έχουμε κήπο ή μπαλκόνι, μπορούμε να τοποθετήσουμε το κλουβί του, σ’ ένα ενάερο, αλλά προστατευμένο από τον ήλιο μέρος του μπαλκονιού ή του κήπου μας. Ο καθαρός αέρας τους κάνει καλό.

Περιποίηση και καθαριότητα:
Τα κουνελάκια από τη φύση τους είναι καθαρά ζωάκια. Δεν τους αρέσει καθόλου το μπάνιο, αλλά πλένονται μόνα τους, όπως οι γάτες. Μόνο την άνοιξη που αλλάζουν τρίχωμα μπορούμε να τα χτενίζουμε που και που με μία όχι πολύ σκληρή βούρτσα.
Επειδή τα κουνελάκια μέσα στο κλουβί δεν έχουν την δυνατότητα να τροχίζουν τα νύχια τους, κατά καιρούς θα πρέπει να τα κόβουμε με μεγάλη προσοχή.
Το κλουβί και τα αξεσουάρ του πρέπει να καθαρίζονται  πολύ καλά και τακτικά. Στο πάτωμα του κλουβιού τοποθετούμε άχυρο ή ροκανίδι που είναι φυσικά προϊόντα, τα οποία πρέπει να ανανεώνονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα. Η ποτίστρα και τα δοχεία για την τροφή καθαρίζονται με ζεστό καθαρό νερό και αν χρειάζεται με μια βούρτσα για μπουκάλια. Καλό είναι μια φορά το μήνα να γίνεται γενική καθαριότητα του κλουβιού και των αξεσουάρ του.

Διατροφή:
Πατρίδα των κουνελιών είναι όλη η γη – παντού, όπου υπάρχει πράσινο. Εκεί έχτιζαν τις φωλιές τους και έψαχναν την τροφή τους. Εφόσον όμως τα έχουμε στην «αιχμαλωσία» είμαστε υποχρεωμένοι να τους παρέχουμε την καλύτερη ποικιλία τροφής. Υπάρχουν στο εμπόριο ισορροπημένα μίγματα τροφών, που περιέχουν όλα τα θρεπτικά στοιχεία και όλες τις βιταμίνες που είναι σημαντικές για την ανάπτυξη τους.
Επειδή τα κουνελάκια μας στο σπίτι δεν ακονίζουν τα δόντια τους, όπως έκαναν στην φύση, μπορούμε να τα δώσουμε σκληρές τροφές που υπάρχουν στο εμπόριο, όπως για παράδειγμα τα Kracker. Φροντίζουν για την ‘’περιποίηση των δοντιών’’, προσφέρουν απασχόληση και ταυτόχρονα λιχουδιές.
Με σωστή διατροφή λοιπόν και καθαριότητα το αγαπημένο σας ζωάκι θα έχει μια καλή και χαρούμενη διαμονή στο σπίτι σας. Με την αγάπη και τη φροντίδα σας το κουνελάκι παραμένει σ’ όλη τη ζωή ευτυχισμένο και υγιές.
Επιμέλεια: Θεόδωρος & Δημήτριος Χατζηιωάννου

Πηγή: www.quiko.gr