Ρομπότ και σούπερ τεχνολογία στη βιβλιοθήκη Mansueto του Σικάγο


Ο γιγάντιος γυάλινος θόλος της νέας βιβλιοθήκης

Οταν μπαίνει κανείς στο οβάλ αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης Mansueto, του Πανεπιστημίου του Σικάγο, νιώθει δέος κάτω από τον γιγάντιο γυάλινο θόλο που σκεπάζει την αίθουσα. Λίγα μέτρα πιο κάτω βρίσκεται το οβάλ γραφείο κίνησης και παντού τριγύρω η στυλάτη και άνετη επίπλωση για τους αναγνώστες της βιβλιοθήκης. Ωραία όλα αυτά, τα βιβλία, όμως, πού βρίσκονται;

To σύστημα ταξινόμησης της νέας βιβλιοθήκης
Πολύ απλά, τα βιβλία βρίσκονται σφιχτά πακεταρισμένα μέσα σε μεταλλικά δοχεία, αποθηκευμένα σε ένα υπόγειο πέντε ορόφων κάτω από το έδαφος. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που η νέα αυτή πτέρυγα του Πανεπιστημίου του Σικάγο χαρακτηρίζεται ως “η βιβλιοθήκη του μέλλοντος”. Ενα αυτοματοποιημένο σύστημα αποθήκευσης και διανομής που περιλαμβάνει γιγάντιους, τηλεχειριζόμενους ρομποτικούς γερανούς βρίσκει το βιβλίο που θέλει ο αναγνώστης, το παραδίδει στο γραφείο κίνησης και, τέλος, το επιστρέφει στα υπόγεια της βιβλιοθήκης.

Οι γιγάντιες μεταλλικές ραφιέρες και ο ρομποτικός γερανός
Τα περίπου 35.000 μεταλλικά κιβώτια, που στοιβάζονται σε σειρές από γιγάντιες μεταλλικές ραφιέρες ύψους 15 μέτρων, έχουν χωρητικότητα μέχρι και 100 βιβλία έκαστο. Συνολικά, η βιβλιοθήκη μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 3.5 εκατ. βιβλία. Τα σφραγισμένα κιβώτια προφυλάσσουν τα βιβλία από την υγρασία. Παρόμοια και οι τοίχοι του υπόγειου κτίσματος φύλαξης και αρχειοθέτησης έχουν σχεδιαστεί ώστε να απορροφούν την υγρασία ενώ, παντού στην εσωτερική περίμετρο του κτηρίου υπάρχουν υδροροές για την περίπτωση διαρροής βρόχινου νερού.
Αυτά όσον αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες. Τώρα, όσον αφορά τη λειτουργία του:

Σειρές από μεταλλικά αεροστεγή κουτιά, συνολικής χωρητικότητας 3,5 εκατ. βιβλίων
Οταν πληκτρολογηθεί ο τίτλος του ζητούμενου βιβλίου στους υπολογιστές του γραφείου κίνησης, ένας από τους 5 ρομποτικούς γερανούς αναλαμβάνει να εντοπίσει στα υπόγεια της βιβλιοθήκης το μεταλλικό κιβώτιο που περιέχει το βιβλίο και να το φέρει στο γραφείο κίνησης. Από εκεί, ένας υπάλληλος ανοίγει το κιβώτιο, βρίσκει το βιβλίο, σκανάρει τον κωδικό του και το παραδίδει στον σπουδαστή. Με την αντίστροφη διαδικασία επιστρέφει το βιβλίο στη θέση του.

Μαθητές στο αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης
Το κόστος του σύγχρονου αυτού βιβλιοθηκονομικού θαύματος: 81 εκατ. δολλάρια. Μην περιμένετε, λοιπόν, σύντομα να δείτε κλώνους του…


ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2011/12/mansueto.html#ixzz1gA7jdopI