Πλανήτης από διαμάντι



Ενα ασυνήθιστο ουράνιο σώμα εντόπισαν πανεπιστημιακοί αστρονόμοι.

Πρόκειται για άστρο που μεταβλήθηκε σε πλανήτη αποκτώντας μεγάλη πυκνότητα. Ο παράξενος δορυφόρος ενός νεκρού μητρικού άστρου-ήλιου πιθανότατα έχει δομή παρόμοια με εκείνη των διαμαντιών.
Μεγαλύτερη πυκνότητα απ' οποιονδήποτε μέχρι τώρα γνωστό πλανήτη έχει, σύμφωνα με δημοσίευση διεθνούς ομάδας στην αμερικανική επιθεώρηση «Science», ο νέος πλανήτης, που απέχει από τη Γη 4.000 έτη φωτός και βρίσκεται στον αστερισμό του Οφεως (Serpens). Ο χρόνος περιστροφής γύρω από το μητρικό του άστρο, που ανακαλύφθηκε προσφάτως κι έχει το επιστημονικό όνομα PSR J1719-1438, είναι μόνον δύο ώρες και 10' και έχει το μισό μέγεθος από εκείνο του πλανήτη Δία στο δικό μας ηλιακό σύστημα. Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν το νέο ουράνιο σώμα παρατηρώντας με το ραδιοτηλεσκόπιο Parkes στην Αυστραλία τακτικές διακυμάνσεις στις ραδιοεκπομπές του πάλσαρ. Τα πάλσαρ είναι νεκρά άστρα που έχουν καταρρεύσει ή εκφυλιστεί, αλλά συνεχίζουν να εκπέμπουν στο σύμπαν ανιχνεύσιμη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία υπό μορφήν δεσμίδων ραδιοκυμάτων.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της ομάδας Μάθιου Μπέιλς από το Πανεπιστήμιο Τεχνολογίας στο Σουίμπερν Αυστραλίας, «ο νέος πλανήτης είναι μάλλον ένας Λευκός Νάνος, που έχει χάσει 99,9% της μάζας του λόγω επίδρασης του πάλσαρ και από ένα άστρο με κάποτε μεγάλη μάζα απέμεινε ένας μικρός πυρήνας, ο οποίος έχει πυκνότητα πλατίνας».
Ο πυρήνας, που απέμεινε, αποτελείται πιθανότατα κυρίως από άνθρακα και οξυγόνο και έχει κρυσταλλική μορφή. Τα διαμάντια είναι ιδιαίτεροι, εξαιρετικά πυκνοί κρύσταλλοι άνθρακα. Οι ερευνητές διατείνονται ότι μεγάλο μέρος του πλανήτη μπορεί να έχει δομή παρόμοια με εκείνη των διαμαντιών.
ΟΛΓΑ ΚΟΛΙΑΤΣΟΥ (Πηγή: krone.at/ dpa)